Jsme národ houbařů. Dodržujete čtyři základní pravidla?

Foto: pixabay

Češi milují houbaření a obecně sběr hub. Právě touto dobou to vypadá často na okraji našich lesů, jako na odstavných parkovištích. Houbaření je příjemnou rodinou aktivitou. V našich kuchyních mají houby své čestné místo a vaříme z nich mnoho oblíbených receptů, jako jsou různé omáčky nebo smaženice.

pixabay

Sběr hub máme rádi, ale dodržujeme i základní pravidla jejich sběru?

  1. Sbíráme pouze houby, které známe

Dnes již existuje mnoho atlasů hub a dokonce i mobilních aplikací na rozpoznávání jednotlivých druhů. Případně můžete vzít houbu domů a poradit se u zkušenějšího houbaře. Radu také můžete najít v České mykologické poradně.

Odborníci také radí nechat si vždy z každého houbového jídla malý vzorek. Nevolnost po požití hub nikdy nepodceňujte a raději vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud budeme mít s sebou vzorek požitých hub, lékaři tak rychleji určí zdroj případné otravy.

  1. Doba sběru nehraje roli

Zkušenější houbaři však doporučují, chodit při hledání hub tak, abyste měli vždy slunce v zádech. Lépe tak na sběr hub uvidíte. Je už na vás, zda si ráno přivstanete, nebo navštívíte les v odpoledních hodinách.

  1. Houby při sběru odřezávat nebo trhat?

Co houbař, to jiný názor. Vždy však dbejte na to, aby se co nejméně poškodilo podhoubí. Obecně se doporučuje čistit houby přímo v lese. Hned tak zjistíte, v jaké kondici houba je.

  1. Houby sbíráme do košíku

Zapařené houby z igelitových tašek a sáčků můžou být hrozbou pro vaše zdraví. Přestože je houba jedlá, můžete mít nepříjemné žaludeční potíže.

pixabay