Restaurace ožívají? Provozovatelé cítí po rozvolnění opatření zvýšenou poptávku

Zveřejněno v Z Plzně
Od - čtvrtek, 24. únor 2022 06:44
Restaurace ožívají? Provozovatelé cítí po rozvolnění opatření zvýšenou poptávku ilustrační. Foto: J. Vízner

Restaurace v Plzni cítí po rozvolnění protiepidemických opatření citelné oživení poptávky. Provozovatelé mají obavu, zda vyšší zájem hostů nebude trvat jen první týdny jako při první vlně covidu, kdy po dvou třech silných týdnech částečně opadl. Další růst obsazenosti očekávají v jarních slunečných dnech poté, co se v ulicích objeví předzahrádky.

"Jsme už skoro na úrovni před covidem. Věřím, že jaro s létem budou dobré," řekl spolumajitel pěti velkých plzeňských restaurací Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Horší je podle něj zatím zájem o obědy.

"Lidé jsou natěšení. Dva roky covidu s nimi zacvičily a chtějí se dostat do normálu. Vidíme ale, že starší lidé chodí méně a teď to táhnou ti mladší a střední generace," řekl Kastner. Starší lidé podle něj mají obavy nebo se naučili konzumovat doma, je tak podle něj otázkou, co se stane s lidovějšími hospodami. Do restaurací se vrací hlavně skupiny, které během covidové epidemie pily doma. Nejlepší poptávka je podle Kastnera v pátek a sobotu večer.

Návrat poptávky do předcovidové doby potvrdil také provozní restaurace Na Parkáně Vojtěch Palenčár. "Každý večer máme plný a na to, že je únor, který nebýval nic moc, je to fakt dobré," řekl. Nevyloučil, že jde o prvotní nadšení.

Podle Radovana Sochora, regionálního předsedy Asociace hotelů a restaurací ČR a spolumajitele Švejk restaurantu a Zlaté krávy Bandasky v centru, se lidé vrací. "Ale určitě nejsme na stavech, na jakých jsme byli. Aby hospoda byla funkční, tak musí fungovat pět dní v týdnu. Pátky a soboty nestačí, každodenní chození chybí," uvedl. Zájem o obědy je slabší, protože vznikla spousta rozvozových firem, hodně lidí je stále na home-office a naučili se vařit doma. Navíc mezi lidmi rostou obavy kvůli zdražování. "Jako první si vždycky odpustí hospody," uvedl.

Loni v květnu až září byly plzeňské restaurace obsazené. Lidé podle Sochora zůstali v Česku, protože zahraničí bylo uzavřené. "Otázkou je, jestli letos všichni nevyjedou pryč. Dva roky nikde nebyli a hodně se jich těší na zahraniční dovolenou," uvedl. Na jaře a v létě bude poptávka hodně závislá na zahraničních turistech. "Pokud přijedou, tak se můžeme přiblížit stavu v roce 2019. Pokud ne a místní odjedou, tak léto může být špatné," řekl. Absenci turistů cítí hlavně menší města, třeba Domažlice, Tachov a Nepomuk, a to hlavně ve všední dny, kdy místní zůstávají doma.

Pro řadu hospod byly a jsou nejtěžší poslední měsíce - říjen, listopad, prosinec a leden, kdy byly tržby minimální, razantně rostly náklady a na kompenzace za listopad a prosinec dosáhlo málo lidí. Sochor letos očekává změny na trhu, kdy bude velký nedostatek zaměstnanců a hospody o ně budou komplikovaně bojovat.

Podle Kastnera se navíc mohou do hospod vrátit omezení a certifikáty s příchodem nové koronavirové mutace. "Všichni mají obavy z podzimu, takže už teď to musíme s vládou řešit. Ale v momentě, kdy je schválen pandemický zákon v současném znění, tak uzavření nebo omezení provozoven je velmi reálné a v podstatě možné ze dne na den," řekl. Podle něj nelze uzavírat a nekompenzovat.

čtk