Značku Regionální potravina získalo devět produktů v kraji

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - sobota, 11. červenec 2020 11:20

Zlatý bůček od firmy Plzák z Plzně, Klatovský perník vyrobený v tamní Střední zemědělské a potravinářské škole nebo patnáctistupňové černé pivo Hrobník z pivovaru Bizon v Čižicích patří mezi devět produktů, které porota letos navrhla na udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje. O prestižní značku se ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

Výrobci mohou pro své oceněné produkty používat značku čtyři roky, poté ji musí znovu obhajovat. To se letos povedlo například Zpracovně ryb Klatovy, která stejně jako před čtyřmi lety uspěla s uzeným porcovaným tolstolobikem. Dalšími letos oceněnými produkty jsou Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou od žihelského uzenáře Jaroslava Procházky, tučný tvaroh od farmáře Václava Duba z Horažďovic, jogotvaroh z Meclovské zemědělské, víkendový chléb z plzeňského rodinného pekařství PEKO, pikantní okurkový salát od rodinné firmy Potěšení ve skle Josefa Vanického z Předenic na Plzeňsku.

"V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla," dodal regionální koordinátor Ivo Šašek.

Ocenění mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Soutěž Regionální potravina se vyhlašuje každoročně ve všech krajích ČR. Plzeňský kraj je po Libereckém, Zlínském, Moravskoslezském a Královéhradeckém a Středočeském šestým regionem, který svou letošní regionální potravinu zná.