Regionální potravina Plzeňského kraje zná své vítěze. Kdo může používat prestižní značku?

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - čtvrtek, 10. prosinec 2020 11:54
Zlaty_Bucek---Plzak_z_Plzne Ocenění získala udírna Plzák za svůj zlatý bůček. Foto: Plzeňský kraj

Zlatý bůček z udírny Plzák, žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou, klatovský perník ze Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy nebo černý speciál Hrobník získali ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. O prestižní značku se v jedenáctém ročníku soutěže ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců. Porota přitom ocenila devět z nich.

Cenu hejtmanky získal povidlový koláček. Foto: Plzeňský kraj

Vzhledem k vládním opatřením se v letošním roce nemohl uskutečnit Festival regionálních potravin, kde byla tradičně ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje předávána. V uplynulých dnech se hejtmanka Ilona Mauritzová a její náměstek Josef Bernard za oceněnými vydali, aby jim ceny předali. „Vážím si každodenní práce všech farmářů a výrobců v našem regionu a vím, že v současné době to nemají lehké. Řada z nich už má v kraji dlouholetou tradici. Jsem ráda, že Vaši pekárnu převezme snacha s vnučkou a tím zůstane tradice chodských koláčů zachována,“ uvedla Ilona Mauritzová při předání Ceny hejtmanky Plzeňského kraje majitelce pekárny Marii Vondrovicové za povidlový křehký koláček. „Poznat se s výrobci tam, kde jejich produkty vznikají, bylo pro mne velice zajímavé a přínosné. Rádi se se mnou podělili o tajemství vzniku svých výrobků,“ uvedl Josef Bernard, který ostatní ocenění předával.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat. „V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje i v letošním roce uskutečnila a z našeho pohledu i povedla,“ řekl regionální koordinátor Ivo Šašek.

Značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 byla udělena následujícím výrobkům: Masné výrobky tepelně opracované:     Zlatý Bůček, Plzák z Plzně s.r.o. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou, Jaroslav Procházka Sýry včetně tvarohu: Tvaroh tučný, Václav Dub Mléčné výrobky ostatní: Jogotvaroh, Meclovská zemědělská, a. s. Pekařské výrobky včetně těstovin: Chléb víkendový, PEKO - Němečková s.r.o. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Klatovský perník, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141 Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné): Hrobník 15° černý speciál, Robert Beneš Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Pikantní okurkový salát, Josef Vanický Ostatní: Tolstolobik uzený, porcovaný, Zpracovna ryb Klatovy a.s. Dodatečná ocenění soutěže Cena Potravinářské komory České republiky: Kozí dobrá nálada, Farma u Františky s.r.o. Cena hejtmanky Plzeňského kraje: Povidlový křehký koláček, Marie Vondrovicová Cena členky Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství: Játrová paštika s brusinkami, Ing. Michal Šnebergr Cena Úhlava, o. p. s. (vyhlašovatel soutěže): Jahodový sirup od Růženky, Ing. Růžena Jelínková Cena MAS Pošumaví, z.s.: Anežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra