Hrnečku, vař! Soutěž ovládl mladík z Prostřena

Zveřejněno v Z regionu
Od - pátek, 8. duben 2022 08:47

Média

Dostanete suroviny, nečekané zadání a máte dvě hodiny, abyste ohromili porotu výtečnou polévkou, hlavním chodem a zákuskem. Přesně takové byly podmínky soutěže odborných dovedností s názvem Hrnečku vař! Studenti gastronomie a oboru kuchař-číšník v Plzeňském kraji se navíc museli popasovat s tématem „Jaro našich babiček“. Vítězem se nakonec stal Ludvík Pechovský s Robinem Špatem. Prvně jmenovaný je známý jako vítěz studentského speciálu Prostřeno.

Tradiční kulinářskou soutěž chystá Střední odborné učiliště v Domažlicích. Letos se konala popatnácté, ale podruhé se studenti z Plzeňského kraje museli „porvat“ s vařením naslepo. „Celá soutěž je o tom, že žáci bez přípravy a bez tréninku musí uvařit klasické menu z nějakého spotřebního koše podle své fantazie, svých vědomostí, znalostí a umění. Když jsme tento koncept zkoušeli poprvé, nevěděli jsme, co z toho vyplyne, ale s mistry výcviku jsme pak koukali, jak umí být žáci kreativní a co vytvoří. Byly to úplně úžasné věci. Navíc se nedá podvádět, protože se na zadání nikdo dopředu nemůže připravit,“ objasnil hlavní princip soutěže učitel odborného výcviku SOU Domažlice Luboš Fiala.

Soutěže se účastnili studenti škol ze Sušice, Horažďovic, Mariánských Lázní, Plané a Domažlic. Na začátku měli všichni stejné ingredience. „Pojali jsme to jako jaro našich babiček, dali jsme tam dvě kuřátka, špenát, tvaroh - v součtu asi 12 ingrediencí, z nichž soutěžící museli udělat polévku nebo předkrm, hlavní jídlo a moučník a záleželo jen na nich, co v daný moment vymyslí,“ popsal možnosti Fiala.

Hrnečku, vař! Soutěž ovládl mladík z Prostřena Foto: Plzeňský kraj