Nejlepšími výčepními z jižních a západních Čech jsou Michal Pintr a Kristýna Konopáčová

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - pátek, 24. červenec 2020 00:34
Michal Prokeš_PU Master Bartender 2016 ilustrační foto

Nejlepší výčepní západních a jižních Čech se v pondělí a v úterý sešli v plzeňském pivovaru, aby se utkali o postup do celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posuzovala ve dvou regionálních kolech odborná porota pod vedením Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další hodnocené disciplíny nejlépe zvládli Michal Pintr z restaurace Almara v Prachaticích a Kristýna Konopáčová z restaurace U Ederů z Chodova na Sokolovsku. S dalšími finalisty se utkají při celostátním kole v Plzni 10. a 11. listopadu 2020.

Soutěž, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a motivace ke zlepšování se v tomto tradičním řemesle, ale především podpora a zvyšování kvality pivní kultury u nás.

„Ačkoli letos to kolegové výčepní opravdu neměli lehké a kvůli zavřeným hospodám nemohli vykonávat svou profesi, je vidět, že svoje nadšení a lásku k pivu neztrácejí. Jsme rádi, že se chtějí neustále zlepšovat a taky předvést, co umí. O to lepší pivní zážitek pak čeká hosty v hospodách, a to je náš hlavní cíl,“ řekl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Soutěžící se museli předvést nejen v samotném čepování a umět vykouzlit perfektní „hladinku“, ale museli prokázat také znalostí o výrobě piva a jeho správném skladování. Hodnotila se i jejich schopnost komunikovat s hosty.

Obou regionálních kol soutěže se zúčastnilo celkem 76 výčepních. Z pondělního kola postupují kromě vítěze Michala Pintra také Tomáš Kydlíček z restaurace Plzeňka a Tomáš Kozák z Šenku a restaurace Lékárna, oba z restaurací v Plzni. Z úterního kola postupují spolu s vítězkou Kristýnou Konopáčovou i další dva finalisté – Ondřej Rozsypal z Šenku a restaurace Lékárna a Viktor Bolya z TankBaru Na Spilce, oba z plzeňských restaurací.

Michal Pintr se profesi výčepního věnuje již pátým rokem, v restauraci ale pracuje více než 20 let. V soutěži není nováčkem, vloni skončil v regionálním kole třetí. „Z výsledků jsem byl v šoku, vůbec jsem to nečekal. Letos byla velká konkurence a šikovní kolegové. Z postupu jsem příjemně překvapený a těším se na finále,“ říká Michal Pintr z restaurace Almara v Prachaticích.

Vítězka druhého regionálního kola, Kristýna Konopáčová, pracuje jako výčepní v restauraci U Ederů z Chodova u Karlových Varů. Soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se letos účastní poprvé. „Do soutěže jsem šla s tím, že si to chci jenom vyzkoušet. A i když jsem si přála, abych postoupila, byla jsem hodně překvapená,“ říká Kristýna Konopáčová.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Plzně výčepní soutěží v Brně, v Ostravě, v Liberci a v Praze. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi velký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 11. listopadu v Plzni. Před uskutečněním finálového kola prověří všechny postupující tajná kontrola, která neohlášeně navštíví restaurace finalistů a přesvědčí se, jak se starají o pivo ve svých domovských restauracích. I to bude hrát ve finálovém klání důležitou roli.