„Svátek svatého Martina jsme na Bolevecké návsi slavili už popáté. Je to jedna z příležitostí, jak si připomenout tuto lidovou tradici, která má v naší zemi hlubokou tradici,“ řekl první místostarosta Jedničky Miroslav Šuma.
Akce byla zahájena symbolicky v 11:11 hodin přípitkem na počest svatého Martina a v pravé poledne dorazila na náves svatomartinská družina. „Přivítejte svatého Martina, sláva jemu,“ provolával Petr Merxbauer, který družinu do Bolevce přivedl stejně jako v uplynulých letech. Svatý Martin byl původně voják, ale později se stal biskupem. „A protože šířil křesťanství mezi pohany, byl povolán na nebesa. Stalo se to v roce 397. Pochován byl právě 11. listopadu, proto ten svátek slavíme právě v tento den,“ vysvětlil Merxbauer.
Návštěvníci Svatomartinských hodů mohli v Bolevci ochutnat kolem padesáti druhů mladých vín. A jaká vlastně jsou ta letošní? „Letošní sezona byla pro vína ideální, nebylo takové teplo jako loni a víno dozrávalo tak, jak má; i díky tomu mají letošní vína dostatek kyselin. Svatomartinská vína podléhají poměrně přísnému hodnocení a letos jím prošla většina vín, která byla přihlášena – tedy něco kolem 150 bílých, 90 růžových a 75 červených vín,“ upřesnil sommeliér Jiří Lupínek.
V Bolevci nebyla nouze ani o gastronomické zážitky, lidé si mohli pochutnat na pečené huse, vydatné polévce, paštice, nechyběla ani sladká tečka. „Husa je pro svatomartinské menu typická, může to ale být i jiný velký pták, třeba kachna. K menu patří také kaldoun, což je vývar z drobů. Já připravuji ještě paštiku z husích jatýrek, je možné připravit i z kachních a drůbežích. Na závěr patří ještě svatomartinský rohlíček, v němž by měla být ořechová, maková či povidlová náplň. Osobně si nejvíce pochutnám na kombinaci kyselého a sladkého zelí a té šťávičky z masa,“ řekl šéfkuchař Petr Stupka, který v Bolevci předvedl svou kuchařskou show.
Návštěvníci Svatomartinských hodů si užili také živou hudbu. Čekaly je hned tři bloky oblíbené Cimbálové muziky Alexandra Vrábela a také vystoupení plzeňského vokálního souboru Tutti Voci. Část dění se odehrávala na statku U Matoušů, jehož areál si lidé mohli projít a kde byly také dětské tvořivé dílny.