Značku Regionální potravina Plzeňského kraje může používat devět výrobků

Plzeňský kraj byl šestým krajem, kde se vybíraly v jedenáctém ročníku soutěže o nejlepší Regionální potravinu ty nejlepší produkty a udělovala značka Regionální potravina Plzeňského kraje 2020. O prestižní značku se v našem kraji ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 získaly následující výrobky (podle kategorií):

Masné výrobky tepelně opracované:
Zlatý Bůček – Plzák z Plzně s.r.o.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy:
Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou – Jaroslav Procházka
Sýry včetně tvarohu:
Tvaroh tučný – Václav Dub
Mléčné výrobky ostatní:
Jogotvaroh – Meclovská zemědělská, a. s.
Pekařské výrobky včetně těstovin:
Chléb víkendový – PEKO – Němečková s.r.o.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek:
Klatovský perník – Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné):
Hrobník 15° černý speciál – Robert Beneš
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě:
Pikantní okurkový salát – Josef Vanický
Ostatní:
Tolstolobik uzený, porcovaný – Zpracovna ryb Klatovy a.s.

Dodatečná ocenění soutěže:
Cena Potravinářské komory České republiky:
Kozí dobrá nálada, Farma u Františky s.r.o.
Cena náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Plzeňského kraje:
Povidlový křehký koláček, Marie Vondrovicová
Cena členky Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství:
Játrová paštika s brusinkami, Ing. Michal Šnebergr
Cena Úhlava, o. p. s. (vyhlašovatel soutěže):
Jahodový sirup od Růženky, Ing. Růžena Jelínková
Cena MAS Pošumaví, z. s.:
Anežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra