Žáci karlovarské střední školy z Ondřejské se na Lázeňském pohárku neztratili

Zveřejněno v Karlovarský kraj ZAK
Od - úterý, 30. leden 2024 09:01
Žáci karlovarské střední školy z Ondřejské se na Lázeňském pohárku neztratili Photo: Karlovarský kraj

Spolupráce Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Střediska praktického vyučování Grandhotelu Pupp a karlovarské Střední školy stravování a služeb každoročně přináší renomovanou gastronomickou soutěž žáků středních škol „Lázeňský pohárek“. Náročná soutěž prověřuje odbornou zdatnost žáků reprezentujících gastronomické školy i hotelové společnosti zvučného jména z celé České republiky. 

Soutěžící prezentují nejen své hotové výrobky, ale současně na pódiu před publikem připravují pokrmy a snaží se přesvědčit komisaře i přítomnou veřejnost o svých dovednostech a kreativitě. Hodnoceni jsou našimi špičkovými odborníky v čele s prezidentem asociace Miroslavem Kubcem. 

24. ročníku soutěže se v prostorech Grandhotelu Pupp zúčastnilo 15 soutěžících v oboru kuchař a 7 soutěžících v oboru cukrář. Klání probíhalo ve skvělé atmosféře plné soutěživosti a napětí, ale i sdílení radosti z možnosti setkání, vzájemné inspirace a nabývání zkušeností. Soutěž také letos navštívila řada žáků z posledních ročníků základních škol, kteří uvažují o dalším vzdělávání v oblasti gastronomie. Úžasné výkony a výrobky soutěžících v nich vyvolávaly nadšení a v mnohých případech ztvrdily rozhodnutí o volbě středoškolského studia právě v některém z gastronomických oborů.

V soutěži opět jako v minulém roce dominovaly dívky. První místo v kategorii kuchař získala Kristýna Zajícová ze střední školy v Jihlavě, v kategorii cukrář Rozálie Michlová z SOŠ v Roudnici nad Labem. Pro karlovarskou Střední školu stravování a služeb vybojoval druhé místo v kategorii kuchař Jonáš Chorvat, který se na soutěž připravoval na svém pracovišti v SPV Grandhotelu Pupp.

Na soutěž zavítal i hejtman Karlovarského kraje pan Petr Kulhánek. V rámci podpory akce zhlédl zajímavé výrobky i veřejná vystoupení žáků a využil také příležitosti vyzkoušet si náročnost práce hodnotící komise, a to i včetně souvisejících degustací.