Česko-bavorský festival v Plzni: Gastronomie, hudba, filmy či výstavy

Treffpunkt

V typickou bavorskou pivní zahrádku se promění autobusová hala v DEPO 2015. Oblíbené česko-bavorské dny, které se v Plzni pořádají od roku 2015, nebudou chybět ani letos. V pátek a sobotu 7. – 8. února si návštěvníci užijí dva dny s dechovými i moderními kapelami, ve výstavních prostorách se představí německé filmy, fotografie, obrazy, divadlo i literatura a chybět nebude ani tradiční bavorská gastronomie. Na festival, který Plzeňané znají pod značkou Treffpunkt, je vstup zdarma.

foto: V. Čermák

„Plzeň a Regensburg k sobě mají tradičně blízko. Díky Treffpunktu dorazí Bavorsko doslova až k našemu prahu. O dobré jídlo a pití nouze nebude – přijďte na plněné preclíky, kari klobásy, hovězí pečeni na mnichovský způsob, tradiční wurstsalat nebo pšeničné pivo,“ uvedl ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

Největší hvězdou bude bavorská párty kapela Django 3000, která nabídne mix bavorské hudby okořeněné Balkánem i trochou rapu. „Na festivalu čeká návštěvníky zábava všemožných žánrů, od tradiční bavorské dechovky, přes etnofunk a disko, až po poetry slam. Dorazí dokonce jeden z nejslavnějších slammerů v Německu, kterým je Čech Jaromír Konečný – výherce více než 150 soutěží ve střední Evropě a dvojnásobný mistr poetry slamu německy mluvících zemí. Kromě toho budeme promítat německé filmy, dětem zahrajeme česko-německou pohádku, spolu s rodiči si budou moct vyrobit masku na obličej nebo nakreslit komiks,” slibuje projektový manažer Jindřich Jindřich.

Letošní Treffpunkt bude nově představovat tvorbu mladých bavorských umělkyň, které v Plzni strávily několik týdnů na rezidenci. Jednou z vybraných je i třicetiletá Lena Schabus. Ve své tvorbě se věnuje fotografii a digitálním obrazovým kolážím, zajímají jí industriální městské prostory. Kromě jejího díla uvidí návštěvníci práci komiksové kreslířky Kristiny Brasseler, s kterou si můžou tvorbu komiksů sami vyzkoušet.

Na své si přijdou také milovníci bavorské kuchyně. Ta bude zastoupená například louhovanými preclíky s pomazánkou ze zrajícího sýra a piva, hovězí pečení s brusinkami a špeclemi, žampiony ve smetanové omáčce, masovým salátem, ale nově také vegetariánskými jídly, která v poslední době v Bavorsku posilují.