Kavárna Měšťanské besedy znovu ožívá

Zveřejněno v Aktuálně
Od - úterý, 13. únor 2024 15:30
Kavárna Měšťanské besedy znovu ožívá Foto: se souhlasem provozovatele Beseda 1901

Nejen na kávu, ale také na snídaňové či obědové menu a na speciální drinky, mohou znovu návštěvníci chodit do Měšťanské besedy. Obnovit tradici setkávání Plzeňanů v tradičních prostorech chce nyní nový provozovatel kavárny a cateringových služeb Hotel U Zeleného stromu s.r.o. Svůj koncept nazval 1901 a kromě nabídky jídel založených na základech české a francouzské kuchyně zve například i na dobovou atmosféru, již má navodit v prostoru kavárny umístěné piano. Večery tak hostům zpříjemní podkres živé hudby, o kterou se postarají plzeňští hudebníci.

„Náš prostor je určený všem věkovým skupinám, zaměstnancům okolních firem, rodičům s dětmi. Pro studenty, umělce, seniory či návštěvníky kulturních akcí,“ uvedl nový provozovatel Radovan Sochor. Návštěvníci mohou přijít ochutnat snídaňové menu, kterému vévodí vejce benedikt s bílkovým soufflé. "Dělají ho asi jen další dvě provozovny v Praze," popsal Sochor specialitu kavárny. Kromě toho jsou na jídelním lístku také párky, lívanečky či krupicová kaše. 

Během poledních hodin je hostům k dispozici polední menu společně s celodenní stálou nabídkou, která je inspirována tradiční francouzskou kuchyní. Po celý den si pak návštěvníci mohou vybrat z velké nabídky ginů, zahrnující dvacet druhů z celého světa, snoubené s doporučeným výběrem toniků.

„Každý by si u nás měl najít to své. Rádi bychom, aby Měšťanská beseda znovu ožila tak, jak tomu bylo v minulosti, kdy byla oblíbeným a tradičním místem pro setkávání. Hodně jsme se u našich jídel zaměřili i na kvalitu surovin. Maso bereme z vlastní farmy v bio kvalitě plemene Aberdeem Angus. Na čepu nechybí Pilsner Urquell či lokální pivovar Zlatá Kráva. Rozhodně bych doporučil i prosecco sorbet, jehož recepturu jsme dlouho vyvíjeli. Myslím, že si u nás každý vybere,“ dodal Radovan Sochor, který by chtěl po vzoru pražských podniků jako Cafe Louvre, Savoy, Imperial či Slavia z konceptu 1901 udělat podobný podnik celodenního provozu po celý rok.