Výrobci z Plzeňského kraje soutěžili o nejlepší regionální potraviny

Společné foto úspěšných výrobců regionálních potravin. Foto: KÚPK

Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje v areálu je už tradičně místem, kde se předávají ceny pro regionální produkty roku. Kromě předání ocenění bylo na programu festivalu vaření z regionálních produktů, farmářské trhy, zahradnická dílna nebo čepování piva. Jako novinku si organizátoři přichystali pro starosty obcí a další zájemce seminář s názvem „Chytrá vesnice“, kde odborníci z Čech a Bavorska prezentovali novinky z oblasti chytrých technologií.

Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje v areálu Plzeňského Prazdroje zahájil v pátek hejtman kraje Josef Bernard (ČSSD) spolu se zástupci z Horní Falce a Dolního Bavorska, se kterými se pak také potkal ve společné kuchyni. Tady v rámci kuchařské show připravovali před zraky diváků a za pomoci šéfkuchařů degustační pokrmy z regionálních produktů.

Hejtman Josef Bernard předvedl kuchařskou show. Foto: KÚPK

„Festival regionálních potravin je dobrým pomocníkem v tom, aby si mohli návštěvníci zjistit a ochutnat, co všechno lze u lokálních prodejců nakoupit. Já jsem dnes vyzkoušel výborný recept na pstruha a k němu se mi podařilo připravit hráškové pyré, mrkev na seně a holandskou omáčku s koprem. Doufám, že ochutnávka byla pro řadu návštěvníků inspirací k využívání lokálních produktů od místních výrobců,“ uvedl hejtman Josef Bernard poté, co v rámci kuchařské show také letos připravil pro přítomné malou degustaci.

Návštěvníci už od dopoledních hodin mohli nakupovat regionální potraviny na farmářském trhu, kde je nabízeli přímo jejich výrobci. Stánků se na nádvoří Plzeňského Prazdroje sešlo celkem 24 a bylo rozhodně z čeho vybírat. Farmy nabízely například kozí a ovčí sýry a mléko, marmelády, džemy, klobásky, domácí chléb, koláčky, kávu nebo zdravé svačinky. Naši němečtí sousedé dovezli preclíky, párečky, paštiky nebo uzené maso. Program zpestřilo hudební vystoupení a také kuchařská show šéfkuchaře Jana Punčocháře.

Odpoledne patřilo vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2019. Ocenění získal Farmářský bok z Čečkovic, Procházkova výpečková pomazánka, kozí sýr Valentýn, BIO jogurtové kozí mléko, Svatební koláček tvarohový, MüsLenky s jablky, sirup Rakytníkový s malinou, Hruška s medem a Šnečí jatýrka. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v kraji ucházelo v devíti kategoriích celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Foto: KÚPK