Vrchní sládek Berka: Nebráním se ochutnat nová piva a nápoje

Václav Berka. foto: M. Osvaldová

Emeritní vrchní sládek Václav Berka je s pivovarem spojen jako málokdo. Svoji první várku zlatého ležáku pomáhal vařit už v patnácti letech. Nedávno převzal z rukou primátora ocenění za svou práci a v podpoře značky Pilsner Urquell pokračuje dál.

foto: Plzeňský Prazdroj

Jak vypadala Vaše cesta za profesí sládka?
Já jsem měl svoji cestu jasně namalovanou už od svého mládí, protože jsem jako malý chlapec občas navštívil svého otce, který v Plzeňském Prazdroji pracoval. Ty ohromné sklepní prostory, kam jsem za ním zašel, mne uchvátily především svým chladem a vůní kvasícího a dozrávajícího piva. Když jsem pak ještě viděl měděné kotle na varně, bylo jednoduše rozhodnuto. Budu sládkem.

Kolik toho zvládnete za den ochutnat?
„Ochutnat je toho možno docela hodně, ale je velký rozdíl mezi ochutnáním a pitím piva s kamarády. Pokud zůstanu v pivovaru, tak tam,  i přes rostoucí přístrojové vybavení, má ochutnávání trvale svoji nezastupitelnou roli a ochutnat je třeba všechno od surovin až po hotové pivo. Když opustím brány pivovaru, není neobvyklé, že  jako rozhodčí na degustačních soutěžích ochutnám několik desítek piva během jednoho dne a to někdy i ze zcela rozdílných kategorií, ale jde jen o vzorky.

Co říkáte na ovocná piva?
Český pivní trh se v několika posledních letech otevřel prakticky všem pivním i novým nepivním kategoriím. A to co našim pivařům někdy připadá jako úplně zvláštní nápoj, má ve světě úspěch. Já se vůbec nebráním ochutnat nová piva nebo nápoje. Je to hlavně z profesního zájmu, protože hned přemýšlím o tom, co tím nápojem vlastně „chtěl sládek říci“  a jak bych ho asi uvařil já. Po všech experimentech ale vždycky sáhnu po dobře ošetřeném  ležáku Pilsner Urquell od těch nejlepších výčepních.

Co za svůj pracovní život hodnotíte jako velký úspěch?
Myslím, že na bilancování života je ještě dost času, ale v letošním roce, kdy slavíme 176 let od uvaření první várky piva Pilsner Urquell,  jsem rád, že jsem alespoň několik řádek do této historie napsal. A když se podívám na současný trh, dělá mi radost, že úroveň zejména „pivní  gastronomie“ v České republice jde nahoru, že se nám daří s čerstvým pivem v tancích překonávat bariéry nejen v Čechách, ale i na velmi vyspělých zahraničních trzích. K tomu přispívají i naši výčepní, o které se staráme, a kteří prošli soutěží PU Master Bartender nebo Gambrinus a Radegast Mistr výčepní a jsou těmi nejlepšími na světě.