Tradice se dodržují i u bednářů. Vrchní sládek jim donesl kachnu se zelím

foto: M. Osvaldová

Pečenou kachnu se zelím a knedlíkem přinesl bednářům Plzeňského Prazdroje emeritní vrchní sládek pivovaru Václav Berka jako poděkování za jejich celoroční práci. Tradici společného oběda s bednáři během adventu založili sládci Prazdroje v době vzniku někdejšího měšťanského pivovaru a přetrvala až do nástupu komunistického režimu. V roce 2016 byl tento společný sváteční oběd opět obnoven.

„Přišel jsem bednářům poděkovat za jejich práci, díky které se nám daří v našich historických sklepích zachovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích. A také popřát klidné Vánoce a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Poté poobědval dohromady s bednáři přímo v historickém objektu bednářské dílny.

foto: M. Osvaldová

Prazdrojští bednáři jsou jedinými pokračovateli kdysi slavného pivovarského řemesla, kteří pracují přímo v některém z evropských pivovarů. Díky jejich práci a díky zachování historického výrobního postupu se daří Plzeňskému Prazdroji uchovávat po generace výjimečnou chuť ležáku Pilsner Urquell, který zraje a kvasí v dubových sudech a kádích.

Osmičlenná bednářská parta nyní usiluje o zápis svého řemesla do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Poté, co byli zařazeni na krajský seznam, nyní čekají na oficiální informaci o zápisu na národní list kulturního dědictví. Pak již budou moci podat žádost o vstup do elitní skupiny UNESCO.

This slideshow requires JavaScript.