Sudy v Plzeňském Prazdroji prošly revizí

Jarní revizí dnes prošlo dílo bednářů z Plzeňského Prazdroje. Na nádvoří pivovaru vykouleli ze sklepů a vysmolili dubové sudy, v nichž leží a dozrává ležák Pilsner Urquell. Pivo uvařené podle tradiční receptury, kvasící a zrající v původních podmínkách v dubových kádích a sudech slouží sládkům k porovnávání s pivem vyrobeným v současném zařízení.

Mezi každoroční jarní a podzimní činnosti bednářské party patří údržba dubových sudů a kádí, výměna dřeva, takzvaných dužin, čištění a smolení sudů, čištění kádí, veškerá manipulace se sudy i výroba nových ležáckých sudů. Podle mistra bednářů Josefa Hrůzy je základním materiálem pro výrobu pivovarské smoly pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. „Používá se směs čínské, kanadské a americké pryskyřice. Pivovarská smola vzniká společným povařováním různých druhů smoly, které trvá čtyři hodiny. Teplota smoly při vaření dosáhne 200 stupňů Celsia,“ uvedl Hrůza s tím, že smola nesmí dát pivu žádnou příchuť. „Kontrolovat plzeňský ležák z dřevěných sudů pravidelně přicházejí nejen současní, ale i emeritní sládci pivovaru. A samozřejmě degustovat jej mohou v autentickém prostředí historických sklepů i návštěvníci,“ uvedla za pivovar Jindřiška Eliášková. O tom, že řemeslo plzeňských bednářů patří ke světové raritě, svědčí podle pivovaru i stáž mladých francouzských bednářů, kteří se v něm loni v červenci dva týdny učili pivovarskému bednářskému umění.