Startuje 13. ročník soutěže pro nejlepší výčepní – Pilsner Urquell Master Bartender

ilustrační foto

Sedm regionálních kol a téměř 250 výčepních – to je letošní ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti během nich posoudí odborná porota pod vedením staršího obchodního sládka Václava Berky. O prestižní soutěž je letos mezi výčepními tak velký zájem, že pro ně Pilsner Urquell přidal dvě kola navíc.

Na soutěžící čekají dvě disciplíny, které rozhodnou o tom, kdo postoupí do celostátního kola a utká se o titul Pilsner Urquell Master Bartender. Své znalosti poměří nejprve v písemném testu, který odhalí, nakolik znají pozadí výroby piva a péče o něj. Během praktické zkoušky, pak budou muset dokázat, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmostí, stejně jako umění komunikace s hosty. První regionální kolo soutěže proběhlo v úterý v Ostravě. Další kola se uskuteční v Brně, v Mladé Boleslavi, v Praze a v Plzni. Počet účastníků každého kola je omezený na 30 a dál postoupí jen ti nejlepší z každého regionu.

Vítěz letošního ročníku bude vyhlášen na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před finálovým kolem čeká všechny postupující namátková kontrola, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

Titul Pilsner Urquell Master Bartender loni zůstal v Plzni – soutěž vyhrál výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů. Uspěl v konkurenci dalších 27 finalistů z celé České republiky. „Získání titulu Pilsner Urquell Master Bartender mi umožnilo věnovat se řemeslu výčepního opravdu naplno. Například by mě nikdy nenapadlo, že budu čepovat plzeňský ležák v Českém domě na Olympijských hrách v Koreji. Byl to neuvěřitelně silný zážitek,“ vzpomíná Miroslav Štych, Pilsner Urquell Master Bartender 2017.