Plzeňané objevují koktejly, v kurzu jsou giny

foto: Plzeň TV

Plzeň je jednoznačně městem piva. Lidé už ale poznávají i jiné nápoje. V kurzu začínají být koktejly. Jak si v této oblasti stojí naše metropole, to nám prozradil majitel jednoho koktejl baru Ota Stráský.

Vyhledávají Plzeňané koktejlové bary?
Lidé se tady učí pít kvalitní koktejly. V místních barech začínají být stálí štamgasté. To je bezpochyby. Nechtěli bychom tady mít koktejly, které obsahují hodně džusu a nahoře je paraplíčko a třešnička.

Co lidi v Plzni rádi pijí?
Samozřejmě je to pivo. To budeme pít vždycky. Oblíbené jsou giny. Dodnes dojíždí rumová vlna. Mám radost z toho, že lidé začínají pít ty správné koktejly. Už to není Mojito a podobný typ drinků. Podle mě tohle pití patří spíš na pláž a ne do centra města.

Jaký koktejl si vybírají muži?
Old Fashioned. To je chlapský drink. Velká kostka ledu a hodně alkoholu. Je to silný, intenzivní drink, který ve whiskové sklenici vypadá dobře.

Po jakém koktejlu sáhnou ženy?
Ženy pijí hodně giny. Dnes jsou v nabídce různé ovocné, citrusové. Výrobci ginů zkrátka zareagovali na ženské chutě.

Jak poznáme koktejlový bar?
Jednoznačně podle atmosféry. Prostor by měl mít také odpovídající design. Kvalitní koktejlový bar je zásobený kvalitním destilátem a to ve velkém množství.

Jak vypadá správný barman?
Měl by být zapálený do své práce. Měly by mu zářit oči. Správný barman už jen z pohledu hosta pozná, jaký drink si dá. Na obsluze musí být vidět, že práci dělá srdcem. Je to řemeslo jako každé jiné.

Lítající flašky za zády a velké množství fanoušků i to patří ke koktejlovému barmanství?
To je show, která k tomu klasickému koktejlovému barmanství nepatří. Je to divadlo pro lidi a je to jiná disciplína. U koktejlů jde hlavně o přípravu. V tom musí být barman dobrý.