Nový hit pekáren? Pivní chleba

Plzeň a pivo k sobě patří odjakživa. Plzeň a pivní chleba je spojení na svém prvopočátku. Pokud se ptáte, kde ho můžete zakoupit, poradíme vám. Můžete vyrazit například do nově otevřené pekárny a cukrárny U Beránka v Riegrově ulici. Její vedoucí Alena Janotová nám prozradila, jak se vlastně takový chleba vyrábí.

plzen_cz_10150523_10201994902658358_3609644948791805873_nPivní chleba obsahuje žitný kvas, slad, kmín, koriandr a anýz. „60 % se skládá z pšenice, 40 % z žita,“ upřesnila Janotová s tím, že bochánek má 400 gramů. „Děláme menší, aby ho měli zákazníci neustále čerstvý,“ dodala. Právě na čerstvost si U Beránka dávají záležet. Chléb je dopékán v průběhu celého dne. „Je tedy jedno, kdy přijdete. Ve vitríně máme pouze menší počet a průběžně ho dopékáme. Zákazník si ho může třeba i objednat na určitou hodinu,“ podotkla. Obdobně se dopéká také podmáslový chléb. Ten se skládá z podmáslí a syrovátky a obsahuje 70 % žita a 30 % pšenice.

Dalšími chleby, které jsou momentálně v kurzu, jsou podle Janotové kvasový a Nepálový. „Kvasový je tradiční chleba starých mistrů. Není v něm žádná chemie, neobsahuje „éčka“,“ uvedla. Nepálový chléb je prozměnu ideální na lehkou bezlepkovou dietu, pro diabetiky či alergiky.

Nová prodejna U Beránka spadá pod síť společnosti Tritia, která má 17 pekáren- cukráren po celých západních Čechách. Ve výrobním sortimentu společnosti najdete 50 druhů chleba, 50 druhů běžného pečiva a celozrnného pečiva, a více než 150 druhů jemného pečiva. V Plzni je otevřena zatím pouze ta v Riegrově ulici, podle Janotové se ale budou otvírat i další.