Nejlepší výčepní v jižních a západních Čechách jsou Martin Ulvr a Roman Matula

Martin Ulvr z plzeňské restaurace U Mansfelda

Nejlepší výčepní z jižních a západních Čech se ve středu a ve čtvrtek sešli v plzeňské restauraci Secese, aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posoudila odborná porota v čele s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje. Vzhledem k vysokému zájmu a velkému počtu přihlášených se v Plzni konala hned dvě kola soutěže. Čepování piva a další disciplíny nejlépe zvládli Martin Ulvr z plzeňské restaurace U Mansfelda a Roman Matula z českobudějovické Hospůdky Eliška. Společně s dalšími postupujícími se utkají o vítězství ve finálovém kole v Plzni 15. a 16. srpna.

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty. V prvním kole ještě postoupili Martin Křížek z Ventura Pubu a Petr Brabec z Escobaru v Karlových Varech. Ve druhém kole pak uspěli i Petr Sváček z plzeňské Šeříkovky a Jana Havlíková z restaurace Přeštická svině v Přešticích.

„Po šesti letech na place jsem se přesunul za výčep a práce mě ohromně baví. V minulém roce v soutěži zvítězil můj kolega a já jsem chtěl také pozvednout své čepování na vyšší úroveň. Postup do finále je pro mě důležitý milník i ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem,“ říká vítěz prvního kola Martin Ulvr.

„Práci za výčepem jsem si nejprve zkusil jako brigádník – stala se z ní ale láska, kterou jsem neopustil. Baví mě poznávat hosty a sledovat, jakou mají z piva radost. Postup do finále je pro mě zatím nejvyšší meta, kterou jsem ve své práci dosáhnul,“ dodává vítěz druhého kola Roman Matula.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.