Nebezpečné potraviny: Papričky a bazalka obsahovaly obrovské množství pesticidů

Zveřejněno v Aktuálně
Od - čtvrtek, 24. březen 2022 07:48
Nebezpečné potraviny: Papričky a bazalka obsahovaly obrovské množství pesticidů Foto: SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce spolu s celníky odhalili závadné papričky a bazalku původem z Kambodže. V plodinách objevili obrovské množství pesticidů. U jedné z látek překročila povolenou hranici téměř stonásobně.

Jde o bazalku HÚNG QUẾ - SWEET BASIC, označení šarže: LOT - T04 a papričky ỚT ĐỎ - RED CHILLI, označení šarže: LOT - T04, oboje z Kambodže dovezla společnosti TAOKIM.

U bazalky analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 1,9 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), isoprothiolan v množství 0,071 mg/kg (limit 0,01 mg/kg mg/kg), propiconazol (suma izomerů) v množství 0,32 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg) a valifenalate v množství 0,059 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

U chilli papriček se zase ukázala přítomnost reziduí pesticidů: chlorpyrifos v množství 0,35 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a triazophos v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě. "S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty," dodal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.