Národopisné muzeum otevírá první výstavu o cukrářském řemesle na Plzeňsku

Plzeňský cukrář Arnošt Šanda, 20. léta 20. století (z majetku p. Vlasty Nové - Šemokrouchové).

Západočeské muzeum v Plzni – Národopisné muzeum Plzeňska otevírá výstavu s názvem Život je sladký „Cukráři jedou, perníky vezou“. Výstava je unikátním projektem národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni a soukromého sběratele, vyučeného cukráře a nadšeného milovníka cukrářského řemesla pana Vladimíra Milta. V současné době se jedná o první výstavu, věnující se historii cukrářského řemesla v Plzni a na Plzeňsku. Bude k vidění do 5. května.

Podkladem pro její zpracování se staly vzpomínky plzeňských cukrářů a cukrářek, hostů a zákazníků někdejších cukrářských provozů a dalších pamětníků. Výstava tak návštěvníkům nabízí pohled na cukrářské řemeslo na Plzeňsku takříkajíc „zevnitř“, což dokládá rovněž profesní zaměření jejího autora. Díky dlouholeté sběratelské práci a znalosti prostředí se Vladimíru Miltovi podařilo shromáždit v ucelené podobě cenné doklady nejen z podnikových archivů, ale také z rodinných archivů či pozůstalostí, které doposud nebyly veřejně prezentovány.

Národopisné muzeum Plzeňska / foto: plzen.cz

Výstava pojednává o historických okolnostech vzniku cukrářství jako samostatného řemesla, které se postupně vydělilo ze společného cechu perníkářů, kobližníků, koláčníků či mandoletářů. Nemalá pozornost bude na výstavě věnována právě perníkářům, jejichž řemeslo do počátku 20. století téměř zaniklo a jejichž produkty byly postupně vytlačeny z trhu výrobky cukrářskými. Pestrá a bohatá ikonografie perníkářských forem bude na výstavě přiblížena prostřednictvím vybraných předmětů ze sbírek Národopisného muzea Plzeňska.

Významná část výstavy bude věnována také cukrárnám v Plzni a na širším Plzeňsku. K těm nejvýznamnějším patřila cukrárna Arnošťa Šandy, cukrárna Vicovský, či cukrárna Corso. Bez povšimnutí nezůstanou ani významné plzeňské výrobny, ke kterým se svého času řadil provoz v podniku Škoda – Gastro, či výrobny národního podniku Restaurace a jídelny (tzv. „Ráj). Návštěvníci budou moci shlédnout zařízení rekonstruované cukrářské dílny z 30. let 20. století a seznámí se mnohými dobovými cukrářskými recepty.

V pátek 1. února 2019 od 10  do 18 hodin budou moci všichni návštěvníci po celý den absolvovat prohlídku výstavou s komentovaným výkladem jejího autora pana Vladimíra Milta. Zájemci o komentovanou prohlídku se nemusí objednávat předem.