Nádvoří Plzeňského Prazdroje provoněly polévky

foto: V. Čermák

Plné 40 litrů velké kotle polévek vařící se přímo před zrakem návštěvníků, praskající dřevo a vůně linoucí se kolem. Taková atmosféra vládla 11. ročníkem Festivalu polévky. V celkem 23 stáncích se vařilo 30 druhů polévek.

Festivalu se kromě stálých účastníků, jako jsou Restaurace Šach Mat, Slunečnice Plzeň, Fantova rybárna, Klub malých pivovarů nebo Aliance francaise de Plzeň se zúčastnili i nováčci, Cannaland Plzeň, Philease Fogga z Plzně, Řepánek z Jevíčka u Malé Hané, nejvzdálenější účastník, Hospůdka u Jána a Bampapura School, kde bylo možno vidět kuchařky pocházející z Ghany, Madagaskaru a Ugandy. K ochutnání tak byly polévky ze všech koutů světa. Všechny polévky byly navíc polévky soutěžní, hlasovat mohl každý prostřednictví k tomu vydaných hlasovacích lístků, které byly k dispozici v infostánku i u jednotliých prodejních stánků. Nejvíce hlasů nakonec získala restaurace Šach mat, následovaná Klubem malých pivovarů a Saloon Roudná.

Podle pořadatelů bylo během festivalu vydáno 8 200 porcí polévek a zúčastnilo se ho více než 5 tisíc návštěvníků.

Festival polévky myslí i na ekologii. I nadále, jako v předchozích ročnících, byly používány biologicky rozložitelné misky z cukrové třtiny a dřevěné lžičky, které postupně nahrazují původní plastové nádobí. „Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý, včetně řešení problematiky třídění odpadů,“ poznamenal ředitel festivalu Matěj Halaš.

Festival polévky byl současně zahájením multižánrového festivalu Živá ulice, který se bude v Plzni opět konat v průběhu letních měsíců.

Více fotek z akce najdete ve fotogalerii.

This slideshow requires JavaScript.