Na Pilsner fest dorazilo více než 45 tisíc lidí

Foto: Public Eye

Pilsner Fest, jubilejní oslava uvaření první várky piva Pilsner Urquell, přilákala v sobotu 4. října v Plzni více než 45 tisíc milovníků tradičního českého piva. Během Pilsner Festu se načepovalo 75 tisíc půllitrů zlatého ležáku i dalších plzeňských piv. Návštěvníci si navíc jako první v České republice hromadně připili pivem Pilsner Urquell z plechovek s novým designem, které se teprve dostávají do prodeje.

Pilsner Fest, který každoročně připomíná památný den českého pivovarnictví, uvaření první várky plzeňského piva před 172 lety, se konal tradičně v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj. Za příjemného podzimního počasí zavítalo v průběhu dne na festival více než 45 tisíc návštěvníků.

Během celé soboty se z více než 150 kohoutů čepovala nefiltrovaná plzeň uvařená speciálně pro Pilsner Fest, k dostání byly také další značky piv Plzeňského Prazdroje. „Vrcholným okamžikem byl hromadný přípitek, který jsme letos pojali také jako velké narozeninové překvapení a zúčastnilo se ho více než 10 tisíc lidí. Návštěvníci si připili zbrusu novými plechovkami Pilsner Urquell,“ řekl Lukáš Novotný, brand manažer Plzeňského Prazdroje. Návštěvníci festivalu vypili letos 75 tisíc půllitrů piva.

Slavnosti začaly tradičně naražením dubového sudu nefiltrovaného ležáku Pilsner Urquell ze speciální várky pro Pilsner Fest. Starší obchodní sládek Václav Berka za zvuku fanfár hodinu po poledni zahájil hudební koncerty na obou pódiích. Patnáct kapel včetně Anny K., Davida Kollera, J.A.R., ale také nadějné hudební formace v čele s Falešnou ozvěnou, vítězem soutěže Prazdroj talentů, se postaralo o zábavu a nabídlo rozmanité hudební žánry. Pauzy na pódiích zpestřila přítomným originální virtuální 3D hra. Pomocí synchronizovaných pohybů rukou publika, které byly snímány speciální kamerou, „dopravovali návštěvníci vůz s pivními sudy z plzeňského pivovaru až do hospody“.

Tisíce lidí zároveň využily Pilsner Fest k netradičním a rozšířeným prohlídkám pivovaru. Otevřela se běžně nepřístupná bednárna, v níž se vyrábí a opravují klasické dubové sudy. Jak rozpoznat a ideálně vychutnat správně uvařené pivo přibližovala přímo ve sklepích historická postava sládka Josefa Grolla, který před 172 lety dodnes dodržovanou originální recepturu piva Pilsner Urquell vytvořil. V obležení návštěvníků byly také tři řemeslné a kulinářské stany na nádvoří. V nich se bylo možno blíže seznámit s dějinami sladovnického řemesla, na vlastní kůži si vyzkoušet bednářský um nebo koulení soudku, jak bylo zvykem u formanů.

Na řádné čepování piva dohlíželi na místě mistři výčepní, finalisté a vítězové soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Letošní vítěz, plzeňský rodák Pavel Pressburg, společně se svými kolegy z Čech i zahraničí předvedli část ze svého umu a kromě klasického čepování na dvakrát ukazovali zájemcům také méně obvyklé styly, například šnyt, mlíko či hladinku.

Ke klidu všech návštěvníků pak přispěla odpočinková zóna K-lee-deck. Díky spolupráci Plzeňského Prazdroje se službou Promile INFO zde lidé mohli vyzkoušet alkoholtestery, aby věděli, kdy je bezpečné usednout za volant. Ani na letošním Pilsner Festu pak nechyběly ekologické vratné pivní kelímky s praktickým držákem.