Molekulární gastronomie na Bosch fresh festivalu: koprovka jako mýdlová bublina či mojito ve rtěnce

Gurmánský Bosch Fresh Festival, který v Plzni proběhne už nadcházející víkend, je vyhlášený nejen fantastickou tradiční gastronomií, ale i gurmánskými zážitky různých směrů. Letos přiblíží také takzvaný MOLEKULÁRNÍ CATERING nebo také GASTRONOMII TŘETÍHO TISÍCILETÍ.

Tento styl, který chápeme převážně jako moderní způsob přípravy jídel, využívá běžné čerstvé suroviny společně s chemickými postupy. Pracuje s chemickými látkami a prostředky, které se standardně používají například pro konzervaci potravinových surovin nebo jejich úpravu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin.

Světem molekulárního cateringu provede všechny nadšené experimentátory barman a mixolog Tomáš Kubíček, který je doslova mistrem svého oboru. Je ověnčen spoustou cen v oblasti barmanství, založil školící centrum Česká barmanská škola a již 15 let se věnuje posouvání gastronomie za hranice smyslového chápání.

„Poslední dobou vnímám u některých kolegů jistou profesní slepost. Myslím tím používání exotických surovin, nic neříkajících názvů a neznámých technik. I když mé zaměření v oboru není nic technicky snadného, snažím se ho lidem vždy přiblížit co možná nejsrozumitelněji. A to je důvod, proč jsem se rozhodl speciálně pro letošní Bosch Fresh Festival připravit molekulární drinky inspirované tradiční českou kuchyní. Pouhé názvy napoví pár použitých ingrediencí a návštěvníci tak mohou zapojit svou fantazii, jak asi bude takový „drink“ či pokrm chutnat“, uvádí Tomáš Kubíček.

„Pokrmy jsem vybíral tak, abych návštěvníkům představil i různé techniky přípravy. Mohou se tak těšit na svíčkovou, rajskou, či zelňačku připravenou rozdílnými způsoby želírování. Koprovku vyrobenou reverzní sferifikací, buchtičky se šodó jako zmrzlinu vyrobenou pomocí suchého ledu, nebo krupicovou kaši z tekutého dusíku,“ dodává mixolog.

Menu ve stanu Drinky třetího tisíciletí Barman.cz:

Svíčková  – vodka infúzovaná hovězím masem, celerovo-mrkvová šťáva, kořeněné hořčidlo, pečená petrželová houba, citronová pěna, brusinkový kaviár
Rajská – pepřová vodka, domácí kořeněné hořčidlo, pikantní rajčatová šťáva, sladkokyselé bazalkové špagety s vodkou, balsamikový kaviár
Koprovka – reverzní sféra z domácího okurkového ginu, sycená prémiovým tonikem, čerstvý kopr, kyselé mýdlové bubliny
Zelňačka – domácí tagliatelle z whisky infúzované klobásou, jablečný shrub s kyselím zelím, sladkokyselá paprikovová espuma, skleněný bramborový lupínek
Krupicová kaše – dusíkem mražené pěnové pusinky z rumu, krupicové mléko, jedlá hlína, lentilkové pyré
Buchtičky se šodó – zmrzlina z domácí vanilkové vodky, víno, bílek, vanilkové mléko, pečená jahodová houba