Mladým tučňákům vybral jména náměstek primátora Roman Zarzycký se svojí dcerou

1. náměstek primátora Roman Zarzycký si krmení tučňáků užil i se svojí dcerkou. Foto: Kateřina Misíková

Sedm letošních mláďat z jarního hnízdění představila plzeňská zoo. O slavnostní křest dvou mladých tučňáků se osobně postaral první náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký (ANO) v doprovodu své dvouleté dcery Lotty. Ta přišla stylově oblečena v šatičkách s tučňákem a hračku tučňáka držela v ruce. Plzeňská zoo je v chovu tučňáků velmi úspěšná, podařilo se jí odchovat už kolem 200 tučňáků Humboldtových.

Foto: Pavlína Polatová

„Vzal jsem si jako pomocníka moji nejmladší dceru, pokřtili jsme společně dva tučňáky, bohužel u tučňáků není až do určitého věku zřejmé, zda se jedná o samici nebo o samečka, takže děti vybraly jména Vlastík a Mazlík. Jsem rád že se plzeňská zoo neustále rozrůstá, město se snaží se tento projekt podporovat. Každý rok se snažíme prostředí zatraktivnit nejen pomocí investic z města, ale i z různých grantových a dotačních titulů. A o tom, že se to daří svědčí stále se zvyšující návštěvnost,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký. On sám je pravidelným návštěvníkem zoo, kam chodí se všemi svými třemi dětmi.

Malá Lotta má tučňáky velmi ráda. Foto: Pavlína Polatová

Plzeňská zoo chová tučňáky Humboldtovy od roku 1997. Množí je od roku 1999. „Nejprve přijely dva páry z Frankfurtu, potom pár z Prahy a později tři samice ze Zlína. Vylíhlo se zde již skoro 200 mláďat ve čtvrté generaci. Hnízdí v párech, každý je schopný na jaře i na podzim odchovat dvě mláďata, po inkubaci kolem 40 dní. V ČR chovají tento jihoamerický druh v rámci EEP čtyři zoo, ústecká potom afrického tučňáka brýlového. V Plzni patří mezi nejoblíbenější chované druhy. V Evropě jej chová okolo 140 instituci,“ řekl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Mladí tučňáci se mají čile k světu. Foto: Kateřina Misíková

Jarní hnízdění v roce 2019 přineslo sedm nových mláďat. V roce 2018 se expozice proměnila v průchozí voliéru, úprava umožňuje i chov dalších ptáků, jako jsou kachny a labutě. Mláďata tučňáků se do přepeření liší od dospělých jednodušší kresbou, nemají na břiše černou elipsu a nad okem bílý pruh. Jejich potravu tvoří hlavně sledi, krmení je denně rozděleno na dvě části. Každý pták sní v průměru denně 10 ryb, což představuje asi jeden kilogram. V době hnízdění a krmení mladých je to až dvojnásobek.

Tučňáci obývají v 17 druzích pobřeží a ostrovy jižní polokoule, od Antarktidy, přes Austrálii, Ameriku a Afriku, zasahuji až na Galapágy. Nežijí však v Arktidě a také nemají nic společného se současným Madagaskarem.

This slideshow requires JavaScript.