Masné výrobky z Lidlu obsahovaly méně masa, než měly mít

foto: SZPI

Dva případy klamání spotřebitelů o obsahu masa zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole masných výrobků v Lidlu.

foto: SZPI

U dvou šarží masných výrobků výrobce PAMAPOL S.A., ul. Wieluńska 2, 97-438 Rusiec, Polsko, potvrdily aktuální výsledky laboratorních rozborů nižší, než na obalu uvedený obsah masa. Šlo o výrobek Pikok Kuřecí maso – Sterilovaný masný výrobek – konzerva, hmotnost 280 g, datum minimální trvanlivosti (DMT): 23.11.2020. šarže: L 15583. Výrobce na obalu deklaroval obsah masa 80%, analýza prokázala přítomnost masa v množství 72,1 % ,a Pikok Chalupářské vepřové maso – Sterilovaný masný výrobek – konzerva, hmotnost 300 g. Datum minimální trvanlivosti (DMT): 20.12.2020, šarže: L: 17660. Oproti deklarovaným 89% masa analýza potvrdila přítomnost pouze 78, 9%.

„Inspekce kontrolované osobě uložila, aby předmětné šarže stáhla z tržní sítě a dále aby provedla analýzy zaměřené na obsah masa v akreditovaných laboratořích u pěti dalších dodaných šarží těchto potravin a to na vlastní náklady,“ uvedl Radoslav Pospíchal ze SZPI.