Kuchaři z plzeňských škol se učili vařit francouzské menu

foto: město Plzeň

V rámci probíhajícího festivalu francouzské kultury a kuchyně Bonjour Plzeň připravila 10. školní jídelna Plzeň společně s Alliance Française ve středu kurz vaření s francouzskými kuchaři. Ten byl určen kuchařům a kuchařkám nejen z plzeňských školních jídelen. 

Francouzští kuchaři ukázali kuchařkám a kuchařům z 2. a 12. základní školy, 10. a 11. školní jídelny, 70. mateřské školy, základní školy z Černic, Základní školy Dobřany a Základní školy Nezvěstice, jak připravit francouzskou cibulačku s gratinovaným toastem, krůtí  blanquette (ragú z bílého masa) a rýží pilaff a tradiční francouzský citrónový koláč.

foto: město Plzeň

10. školní jídelna, vybavená 11 pracovišti – 10 pro kurzisty a kuchařského lektora, získala v roce 2015 certifikát Jídelna snů od mezinárodního společenství Slow Food. „Ten nás zavazuje nejen připravovat pokrmy zdravě a chutně z čerstvých, místních a sezonních surovin, ale také podporovat kulturu stolování a vést malé strávníky ke správným stravovacím a společenským návykům,“ vysvětlila ředitelka 10. školní jídelny Olga Süssová.

Děti z 10. základní školy ve své jídelně letos ochutnaly dvě speciální menu. Před letními prázdninami pro ně jídelna připravila ochutnávku Z hlubin oceánu, v říjnu u příležitosti sto let od vzniku samostatného Československa ochutnali malí strávníci, co se jedlo před sto lety, a v adventním čase pro ně kuchaři připraví zdravé vánoční mlsání.