Kolonie tučňáků v plzeňské zoo se rozrostla o 11 mláďat

Celkem jedenáct mláďat tučňáků Humboldtových rožíšiřilo v plzeňské zoologické zahradě kolonii, která nyní čítá 33 kusů. Vylíhnutí dalších mláďat přitom chovatelé ještě očekávají. Tento středně velký druh tučňáka chová zoo 17 let, z toho 15 let se v ní množí, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Tučňáci hnízdí v zoo vždy na jaře a na podzim v zemních hnízdních norách. Jarní přírůstky jsou první narozená mláďata v kompletně rekonstruované expozici, kterou zoo zprovoznila v prosinci.

Každý chovný pár mívá pravidelně dvě vajíčka, na kterých sedí asi šest týdnů. Šedavá ochmýřená mláďata jsou zatím schovaná v norách a krmí je rodiče předtrávenou potravou. Jako dvouměsíční až tříměsíční začnou vykukovat z nor. „Zajímavostí plzeňského hejna je také tučňák, které mu je už 29 let,“ dodal Vobruba.

V ČR ze sedmnácti druhů tučňáků žije pouze tučňák Humboldtův, a to ve čtyřech zahradách – ve Zlíně, Liberci, Praze a v Plzni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here