Festival polévky provoní centrum města Plzně

Náměstí Republiky dnes provoní kolem dvaceti druhů polévek. Čtyřicetilitrové kotle dovezené z Maďarska už od 12 hodin začnou vydávat českou klasiku, africkou exotiku i chutě mořských plodů. Přijďte ochutnat. Vstup na Festival polévky je zdarma.

Festival polévky (12)Pátý ročník Festivalu polévky začíná ve 12 hodin již tradičně na Náměstí Republiky v Plzni.  Celkem 16 kotlů zavěšených na železných konstrukcích, pod nimi plápolající oheň a linoucí se vůně v okolí. Festival polévky navazuje na úspěch předchozích let a rozšiřuje se. „Festival polévky jsme v Plzni pořádali čtyřikrát, přičemž každý rok je o festival větší zájem, a to jak ze strany návštěvníků, tak ze strany prodejců. I proto jsme se rozhodli jako v jediném městě v České republice ho uspořádat dvakrát do roka,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu.

Na rozdíl od předchozích let se polévky začnou prodávat už ve 12 hodin. Vařit a připravovat se začne o dvě hodiny dříve. „Chceme zachovat autenticitu festivalu, a tak se polévky z velké části vaří na místě. Účastníci si předem připravují základ, ale až na místě vše dovařují.  Návštěvníci mohou vidět, z jakých surovin polévka je a jak se připravuje,“ odhaluje koncept Matěj Halaš.

Jako každý ročník i tento bude mít svého vítěze, o kterém v průběhu festivalu hlasují návštěvníci. „Do Plzně tentokrát přijede i vítěz pražského Festivalu polévky. Fantova rybárna zabodovala s rybím karbanátkem v rybím vývaru sypaným čerstvou petrželkou, i do Plzně přijedou s rybími specialitami,“ prozrazuje další organizátorka Dominika Antonie Skalová. Převážná většina prodávajících je ale z Plzně a Plzeňského kraje. Jako obvykle se můžete těšit na speciality místních restaurací, bister i neprofesionálů.

Od 10 hodin se začnou vařit polévky, o dvě hodiny později se pak odstartuje samotné ochutnávání a prodej. Festival končí v 18 hodin. Jako obvykle ho doprovodí příjemná hudba.