Festival polévky letos v Plzni vyhrálo Cajun gumbo s kuřecím masem a klobásou

foto: V. Čermák

Již desátý Festival polévky se uskutečnil v neděli na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Už dávno před polednem se rozhořely ohně pod čtyřicetilitrovými kotli. Tato oblíbená gastronomická akce přilákala opět tisíce lidí na 24 druhů tradičních i exotických jídel, hlavně polévek, které byly podávány v 19 stáncích.

Gastronomická zařízení Šach Mat, Slunečnice Plzeň, Supa Supa nebo Klub Malých pivovarů se festivalu účastník pravidelně. Naopak mezi nováčky byly letos Blízký soused s gulášem chaben, jídelna U Koně s dvěma druhy dršťkových polévek a Bistromil s estonskou soljankou.

This slideshow requires JavaScript.

Podobně jako na předchozím festivalu se používaly ekologické a biologicky rozložitelné misky z cukrové třtiny a dřevěné lžičky, které postupně nahrazují plastové nádobí, jak připomněla jedna z hlavních organizátorek Zuzana Cajtlerová, která za projektem stojí.

Velkou fotogalerii najdete zde.

Je pochopitelné, že při takovém množství lidí se před stánky vytvářely fronty, v některých případech i velmi dlouhé. Byly i stánky, které už po 16 hodině měly zcela vyprodáno. Když už se zdálo, že počasí vydrží, přece jen na vyhlášení výsledků o nejlepší polévku zapršelo. Moderátor celého odpoledne Filip Koryta pak přesně v 17 hodin vyhlásil výsledky soutěže.

Nejlepší polévky:

1.USMX Cantina – No boundaries, No borders s polévkou Cajun Gumbo s kuřecím masem a klobásou(jedná se o čtyřčlenný tým kuchařů působících v současné době v ČR, kteří pochází z Kalifornie, Arizony, Texasu a Mexika)

2.Šach Mat s poctivou zelňačkou s uzeným masem, klobásou, bramborem, zakysanou smetanou a čerstvou petrželkou

3.Klub Malých Pivovarů s fazolovou polévkou s čerstvou paprikou a italským salámem