Domácích zabijaček ubývá. Brzy se možná stanou luxusem

ilustrační foto / plzen.cz

Leden a první půlka února vždycky byla na vesnicích dobou domácích zabijaček, jitrnic, tlačenek a jelit. Vlastnoručně vykrmeného pašíka si dopřeje rok od roku stále méně lidí a brzy se možná stane výjimečnou událostí nebo luxusem. Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo sto tisíc prasat, o rok dříve šlo o deset tisíc kusů víc. Podrobnosti o tom zveřejňuje web Asociace soukromého zemědělství ČR.

„Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo na 190 tisíc prasat,“ sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Dodala, že v roce 2016 bylo odhadnuto sto tisíc kusů domácích porážek prasat, což má představovat 11 127 tun živé hmotnosti s průměrnou porážkovou váhou 111,3 kilogramů. Podíl prasat poražených mimo jatka by se tak měl pohybovat na úrovni 4,3 procenta z celkem poražených prasat.

Před pár lety se diskutovalo o zákazu tradičních zabijaček. Podle zákona je ale zakázané jen veřejné zabíjení prasete před celou vesnicí. „Zvíře má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a tento akt by neměl být žádným ‚divadlem‘,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Domácí porážky, které se provedou v hospodářství chovatele, však možné jsou. Ale jitrnici a další masné výrobky můžou podle platné legislativy zkonzumovat jen členové domácnosti. Vláda již loni předložila zákonodárcům novelu veterinárního zákona. Kromě jiného podle dřívějších slov ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla „legalizovat“ domácí zabijačky, aby si výslužku mohly odnést i osoby blízké hospodáři. Novela ale zatím nevstoupila v platnost.

Veřejné zabijačkové hody jsou tak zatím možné jen v případě, že bylo prase poražené na jatkách, kde ho zkontrolují veterináři. „Až poté může být maso uvolněno ke spotřebě pro veřejnost. Po splnění těchto podmínek a navíc za předpokladu, že jsou během přípravy produktů dodrženy veškeré hygienické požadavky, je možné zabíjačkové pochoutky hostům nabídnout,“ dodává Pejchal. Pokud podnikatel porazí zvíře mimo schválená jatka, může dostat pokutu až do milionu korun, u fyzických osob jde maximálně o 10 tisíc korun.