Cukrovinky marshmallow z Polska obsahovala třicetkrát více lepku, než měla mít

foto: SZPI

V cukrovince marshmallow vyrobené v Polsku odhalila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) třicetkrát více lepku, než bylo napsáno na obalu.

foto: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v maloobchodní provozovně THI THUY CAO, Jihoslovanská 2455/1 v Prostějově nevyhovující potravinu „Vangusto MANDARINKOVÉ MARSHMALLOW“ v balení 200g.

Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost lepku v koncentraci 1 638 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu uvedl informaci „Výrobek může obsahovat stopové množství lepku“. Zjištěná koncentrace lepku v potravině byla více než 30x vyšší, než je množství uznatelné jako „stopy“.

„Spotřebitelé byli klamáni uvedením nepravdivé informace na obalu a potravina tak může způsobit zdravotní komplikace osobám s alergií a intolerancí na lepek. SZPI důrazně doporučuje uvedené skupině spotřebitelů, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Nevyhovující potravina nesla označení s datem minimální trvanlivosti do 12. 06. 2019, jejím výrobcem je společnost Z.P.H.U. „Vangusto“ Zygmunt Podlewski, ul. Wieluńska 126 A, 98-330 Pajeczno, Polsko.

Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.