Členové kapely TATA BOJS a Clarinet Factory vařili várku pro Pilsner Fest

Pivo Pilsner Urquell je hlavní tváří Pilsner Festu, ale kromě tohoto originálního ležáku samozřejmě nabídne i známé hudební osobnosti. S vařením várky přímo pro Pilsner Fest letos pomáhaly skupiny TATA BOJS a Clarinet Factory. TATA BOJS nechali sice doma ležet svoje nástroje, ale Clarineti svoje klarinety dovezli a zaimprovizovali mladému pivu píseň zrání, aby na festivalu návštěvníkům chutnalo. Na celý varní postup dohlížel starší obchodní sládek Václav Berka. Tradiční oslava první várky Pilsner Urquell – festival Pilsner Fest – se uskuteční 4. října v areálu plzeňského pivovaru.

Dalo by se říci, že tyto skupiny budou na letošním Pilsner Festu těmi nejdůležitějšími, bez nich by totiž návštěvníci festivalu neměli čím zahnat žízeň. Ujaly se velice zodpovědné a zajímavé práce a uvařily nejen pro své fanoušky, ale i pro všechny návštěvníky festivalovou várku Pilsner Urquell. „Každý den se vám nestane, že dostanete nabídku založit vaření mladého piva v plzeňském Prazdroji. Až budou fanoušci při našem koncertě křičet:… ty vařej!– bude pravda hned dvojitá,“ – poznamenal s úsměvem Milan Cais, zpěvák a bubeník kapely TATA BOJS.  „Já jsem se už byl na výrobní proces v Plzni podívat víckrát, takže to pro mne není žádná novinka, ale dneska mám prvně možnost se sám podílet na výsledku, takže to pro mne dostává nový rozměr,“ přidal se Luděk Boura, člen Clarinet Factory. Setkání by se dalo považovat za jakousi generálku, protože obě kapely vystoupí na letošním ročníku Pilsner Festu, Clarinet Factory navíc v netradičním hudebním propojení s Blue Effect, kteří se o várku postarali loni. V minulosti vařili várku například také olympionici Michal Michalík a David Svoboda, herec Pavel Nový nebo členové hudebních skupin Chinaski a Tři sestry.

Várka pro Pilsner Fest se vařila už v uplynulém týdnu, a to kvůli jeho následnému zrání. V den festivalu pak poteče z více jak 150 kohoutů. „Loni se na festivalu vypilo přes 400 hl piva. Letos budeme mít připraveno přibližně stejné množství. Pokud však žízeň návštěvníků předčí naše očekávání, není problém vyvalit další sudy, jsme přeci v pivovaru,“ komentuje připravenost plzeňského pivovaru starší obchodní sládek Václav Berka.

Měkká plzeňská voda, žatecký chmel a ječný slad – to jsou hlavní suroviny pro výrobu plzeňského piva. Již 172 let se plzeňský ležák vaří podle původní receptury Josefa Grolla, který tento originální recept vymyslel. Uvařil tak dobré pivo, jaké ani sám nečekal, a plzeňští právováreční měšťané byli nadšeni. Pilsner Urquell byl svou chutí tak výjimečný, že jeho sláva brzy překročila hranice a stal se zakladatelem celé kategorie ‚pils‘. Právě tento významný moment připomíná a oslavuje Pilsner Fest, který se letos uskuteční 4. října na nádvoří plzeňského pivovaru. Na dvou hudebních pódiích se představí takové hvězdy českého hudební scény jako Anna K., J.A.R., David Koller nebo již zmíněná skupina TATA BOJS s hostem Clarinet Factory. Vstup je zdarma. Více informací o festivalu hudby a piva Pilsner Urquell naleznete na www.pilsnerfest.cz.