Chladné počasí Plzeňany neodradilo. Na Pilsner Fest dorazilo 25 tisíc lidí

Foto: M. Osvaldová

Více než 25 tisíc lidí dorazilo oslavit 177 let od uvaření první várky zlatého plzeňského ležáku. Pivní festival probíhal tradičně v areálu plzeňského pivovaru, na náměstí Republiky i v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze. 

Foto: M. Osvaldová

Oslavu založení první várky Pilsner Urquell si v symbolických 18:42 hodin připomněli generální ředitel Prazdroje Grant Liversage společně s hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem a diecézním biskupem Tomášem Holubem. Emeritní sládek Václav Berka narazil 177litrový sud a všichni přítomní si pak společně s tisícovkami návštěvníků připili na zdar Pilsner Festu a další úspěchy plzeňského ležáku.

„S velkou radostí si se všemi připíjím na oslavu 177 let od okamžiku, kdy bylo v plzeňském pivovaru uvařeno pivo Pilsner Urquell, které město Plzeň i celou naši zemi proslavilo po celém světě a inspirovalo svou zlatou barvou a dokonalou chutí celý pivní trh,“ řekl při slavnostním přípitku Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Historii i výrobu výjimečného plzeňského ležáku mohli návštěvníci poznat na speciálních prohlídkách pivovaru. Ty byly letos věnované jednomu z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru – Vodárenské věži. Prohlídek doplněných i o návštěvu běžně nepřístupné bednárny a korunovaných oblíbenou ochutnávkou piva z dubových sudů se zúčastnilo několik stovek lidí.

Foto: M. Osvaldová

Ochutnávat plzeňský ležák mohli návštěvníci ve všech koutech pivovaru, na náměstí Republiky i v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze z celkem 160 výčepních kohoutů, za kterými stáli zkušení výčepní. Lidé si na Pilsner Festu mohli čepování také sami vyzkoušet – a to rovnou pod vedením těch nejlepších. Školu čepování měli na starost finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v čele s letošním vítězem Simonem Balonkem.

K většímu pohodlí a pravé atmosféře pivního festivalu letos přispěly velkokapacitní stany, ve kterých se představilo šest restaurací z celé republiky. Domácí prostředí jednotlivých restaurací návštěvníkům zprostředkovaly interiéry stanů i nabídka nejlepších jídel, kterými se restaurace pyšní. Na festivalu se letos představila brněnská restaurace U Čápa, plzeňský Švejk nebo karlovarský Nároďák.

Doprovodný program byl plný zábavy a soutěží. Lidé se zapojili do stavby velké zdi z plechovek nebo soutěže o pitný režim Pilsner Urquell. Ke skvělé atmosféře festivalu přispěl i program na scénách, kde byl největší zájem o vystoupení Michala Hrůzy nebo skupiny Lake Malawi.

Novinkou letošního Pilsner Festu a důkazem toho, že plzeňský ležák stále inspiruje, byla i účast několika minipivovarů, které ve svých stáncích představily vlastní ležáky plzeňského typu.

This slideshow requires JavaScript.