Byt v plamenech i kost v krku – Vánoce mají v Česku svéráznou podobu

ilustrační foto / pixabay.com

Češi během Vánoc doma zapálí v průměru deset svíček. Více než půlka Čechů se už někdy zranila při přípravě vánočních jídel. Uvízlá rybí kost v krku? Tenhle problém o Vánocích zažil každý čtvrtý.

Češi během Vánoc milují pohled na hořící svíčky. V průměru jich každá domácnost během zimních svátků zapálí deset. Jen výjimečně se v rodinách během svátků svíčky nezapalují vůbec. Obejdou se bez nich jen čtyři procenta lidí. Zjistil to průzkum pojišťovny Generali, který sledoval, jak Vánoce prožívají tři různé generace označované písmeny X (narození v letech 1966 až 1979), Y (1980 až 1994) a Z (1995 až 2003).

Vonné, čajové, na adventním věnci a někde pořád dokonce i přímo na vánočním stromku. Svíčky jsou během Vánoc fenoménem. Když k tomu přidáte prskavky na vánočním stromku, je tu slušné riziko, že začne hořet. Svíčka je očima hasičů zkrátka otevřený oheň, který dokáže ničit domy a byty, ale i zraňovat a zabíjet. Loni právě oheň zničil Štědrý den v 53 domácnostech v Česku.

Základní pravidlo ve spojení s ohněm v bytě je jednoduché: nikdy nesmí zůstat bez dozoru. „V případě adventního věnce požár může zásadně zbrzdit to, když je položený na nehořlavé podložce, například na skle, ale rozhodně ne na ubrusu,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Generali Jan Marek. A stejně tak je potřeba se vyhnout tomu, aby svícen stál poblíž velmi hořlavých záclon. Požár se v podobných případech šíří velmi rychle. „Z našich reálných testů společně s hasiči vyplynulo, že hořící svíčka na vánočním stromečku dokáže proměnit pokoj ve žhavé peklo do dvou minut,“ popisuje praxi Jan Marek.

Zapíchnutá rybí kost v krku je notoricky známá potíž Vánoc. Podle průzkumu Generali tuto situaci muselo řešit 39 % Čechů, nejčastěji (ve 48 %) pak ti, kteří se narodili mezi roky 1980 až 1994, tedy generace Y. Jenže ještě víc lidí, konkrétně 61 procent se zranilo při vaření, nejčastěji zástupci nejstarší generace X (v 67 %). „Manipulace s horkými plechy s cukrovím nebo zabíjení a následné zpracování kapra si tak během Vánoc zřejmě vybírá svoji daň i na straně lidí. A obvykle to odnáší ženy – úraz při vaření jich bez ohledu na konkrétní generaci přiznalo 66 procent, u mužů to bylo jen 58 procent,“ poznamenává Jan Marek z Generali. Pojišťovna ale zkoumala i další příčiny zranění. Po úrazu při přípravě jídel a rybí kosti v krku respondenti nejčastěji uváděli úraz při manipulaci s ohněm (14 % dotazovaných) a úraz při úklidu (12 % dotazovaných). Zazněl ale i úraz ve spojení s elektřinou, který se objevil jen u nejmladší generace Z, a to v šesti procentech.